3 de gener del 2007

Fracàs escolar

Cada cop hi ha un nombre més gran de suspensos, quina és la causa? Penso que no hi ha una de sola, sinó que un conjunt de factors ha fet que el fracàs escolar sigui ja una norma a la majoria d’escoles del país. Jo us parlaré del factor que conec més de prop, l’actitud dels alumnes.

Actualment estudio segon de Batxillerat, concretament el Batxillerat Social (amb matemàtiques i economia) a una classe d’uns 30 alumnes. La veritat és que cada cop és més fàcil veure com els alumnes no es senten motivats per l’estudi. La major part d’ells estudien per obligació, o bé perquè els seus pares volen que aprovin el Batxillerat o perquè creuen que sense aquest títol no podrà fer res. També hi ha una part d’ells que estudia el Batxillerat per poder entrar a la universitat, però aquests tampoc mostren gaire interès, ni tan sols en una única assignatura. Potser això és degut a que el que realment volen estudiar no té gaire a veure amb el que fem a les classes, però en molts casos no és així. No se llavors si aquesta manca de motivació es deu al temari o al fet que interessar-se per una assignatura està mal vist.

No se quin és el factor causant de l’actitud d’aquests alumnes, però el que veig cada dia m’entristeix: els alumnes queixant-se de quant han d’estudiar, de tota la feina que tenen, quan en realitat la gran majoria ha estat perdent les hores de qualsevol manera el dia anterior. No dic pas que en tots els casos sigui així, però hi ha molts alumnes que es recolzen en l’excusa que tenen uns quants (classes extraescolars, treball..) per tal de desempallegar-se d’algun examen o treball. Em sembla que el seu lema és: com més tard millor, per això intenten canviar tots els treballs o exàmens que poden, no perquè realment no tinguin temps per estudiar, sinó perquè prefereixen trobar-s’ho més tard.

Segurament, aquest post tindrà continuació...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

buff... Aquest és un tema que em posa de mala llet. Vaig acabar el batxillerat l'any passat i per què negar-ho, sóc bon estudiant.

I em rebentava moltíssim que sistemàticament em vinguessin a demanar deures/treballs. Puc entendre-ho en certs casos, de totes maneres al final saps com es cadascú, ja s'ho faran quan vegin que no els fa profit.

També em quedava completament al·lucinat quan sentia a dir que era molt difícil, que hi havia molta feina, però portant les coses al dia no és difícil. Vaig fer el batx. tecnològic, i val, hi havia alguna cosa difícil, però no crec que això fos excusa (de fet, un examen final de la 1a avaluació de primer només vam aprovar-lo 2, i aleshores va baixar el nivell perquè aprovés tothom).

I resumint (que m'estic allargant massa), jo diria que el principal problema en els estudiants és la comoditat, malauradament l'esforç i el treball no són gaire ben vistos. D'altra banda, comparo el que he après jo de literatura/història amb els meus pares i germà i tinc la sensació d'estar a anys llum. El nivell és baix i cadacop l'estan baixant més. (si de cas et robaré la idea i escriure mes explaiadament un post sobre això, si no et fa res)

Uribetty ha dit...

Em quedo am l'últim paragraf d'en Subraya, és totalment cert que si comparem el nivell d'estudis actual ( ja sigui història o literatura ) els nostres pares ens aben més. Cal recordar un altre factor que motiva molt més el fracàs escolar, és el propi sistema educatiu - si em permets l'expressió - és una gran merda començant des de la base, primaria. Si aquesta base es canvia, la ESO i el Batxillerat no seria tant complicat. Però desde petits es passa de curs amb 3 o 4 assignatures suspeses i a la secundària igual.
El que he dit, el sistema peta des de la base, i fins que no canviï, dunto que es pugui fer res. A més per acabar, durant tota l'etapa educativa, es duu a terme un treball molt individualista ( vull dir pocs treballs en grup, xerrades etc. ) i això encara pot perjudicar més l'alumne si arriva a nivell universitari.
Un gran ''pet'' de sistema educatiu.
Salut i força!

Uribetty ha dit...

Acabo de revisar el text, hi com l'he escrit molt ràpid, hi ha faltes... no les tinguis en compte TT.
N'aclaro algunes:
''els nostres pares saben més''
''dubto que es pugui fer res''
Per cert, dic que el Batx. és complicat, em referia a la quantitat de feina.
Salut.

Tals ha dit...

Bé, contesto als vostres comentaris^^
Subraya, tens toota la raó! A mi també em rebenta que em demanin coses, sobretot quan les demanen perquè no tenen ganes de fer la seva feina! El Batxillerat tampoc és tan difícil, hi ha molta feina, sí, però es pot aprobar bé, d'aquí a treure un 10 hi va molt eh xD
La veritat és que tens raó quan dius que el problema és la comoditat, tot i que també pot ser, com diu l'Uribetty, pel sistema educatiu, que des del principi fa que no calgui esforçar-se gaire.
Uribetty, en això que dius dels treballs de grup no estic d'acord, bñe, suposo que va per escoles, però a la meva n'hem fet molts!
Amb això de les assignatures suspeses sí que tens raó, no hauria de passar de curs gent que no ha treballat només perquè el claustre ho decideixi per tal de no tenir tants suspesos.
Bé, acabo ja que m'estic extenent molt! Per cert, Subraya, i tant que pots fer un post eh, el llegiré amb molt de gust!
Gràcies pels comentaris. Petoons ^^