29 de gener de 2007

Trasímac i la justícia


Rellegeixo la República per tercer cop i m'adono que cada cop que la llegeixo trobo coses noves i alhora, continuo sentint la mateixa incertesa que vaig sentir el primer cop. Avui, llegint el primer llibre, he trobat quelcom interessant, un pensament que encara té la mateixa validesa que va tenir quan va ser escrit:
" [...] Ignoras que la justícia es un bien para todos, menos para el justo; que es útil al más fuerte, que manda, y dañosa al más débil, que obedece; que la injustícia, por el contrario, ejerce su imperio sobre las personas justas, que por senzillez ceden en todo ante el interés del más fuerte, y sólo se ocupan en cuidar los intereses de éste abandonando los suyos. [...] El hombre justo siempre lleva la peor parte cuando se encuentra con el hombre injusto. [...]Porque si se habla mal de la injustícia, no es porque se tema cometerla, sino porque se teme ser víctima de ella."
Aquestes paraules de Trasímac potser encara reflexen els pensaments de moltes persones, algunes d'elles poderoses, que segueixen pensant que el millor és ser injust en un món de justos, ja que així es poden obtenir grans beneficis. Potser, en el moment en què un pren el poder, oblida la justícia i la bondat, i passa a regir-se pel seu interès, ja que, a partir d'aquell moment, la "justícia" està de la seva part.

1 comentari:

Anònim ha dit...

estava buscant l'escultura d'eros i psique i mhe trobat am el teu blog, és interessant, massa elebat pel meu nivell xD

Em quedo amb el pingu ;)