3 de juliol del 2007

Així parlà Zaratustra


Fa dos o tres anys vaig començar a llegir Així parlà Zaratustra just després d'haver acabat amb l'Anticrist, ambdós llibres de Nietzsche. En aquells moments no sabia ni què era la filosofia, ni tan sols l'amic que me l'havia recomanat m'havia dit que Nietzsche era un filòsof. Avui l'he tornat a començar, he devorat els primers capítols i he entès que ara és molt millor. L'Anticrist l'havia entès, m'havia agradat, inclòs havia vist que moltes de les meves idees algú ja les havia tingut abans; Zaratustra se m'havia fet llarg, ple de metàfores que no acabava d'entendre i a més, l'havia començat just abans de començar el curs i no vaig tenir temps d¡acabar-lo, era un llibre massa feixuc. Avui he tornat a gaudir amb Nietzsche de la mateixa manera que ho vaig fer amb la Genealogia de la moral, no sé què té aquest filòsof que m'enganxa, em fa veure coses noves a cada frase, relaciono els textos amb altres autors, amb els apunts de classe inclòs amb parts de l'Evangeli (d'alguna cosa bona ha de servir que m'hagin oblidat a llegir-lo ¬¬). No sé què té Nietzsche, però la seva manera de jugar amb el llenguatge, de crear noves paraules, d'utilitzar metàfores, el llenguatge satíric... el fan un dels filòsofs més fàcils de llegir i més entretinguts. M'encanta.

4 comentaris:

efe ha dit...

Paciència amb aquest comentari, però és culpa teua per haver tocat un dels meus punts febles.

El que té Nietzsche és que, a més de ser el que és en tant que filòsof, és un escriptor magnífic. Sovint els passa als filòfofs que no saben escriure. I no només als filòsofs, és clar. L'estil, però, va ser sempre una de les obsessions de Nietzsche. per això escriu tan bé.

Curiosament, però, el Zaratustra —ja em pots insultat si vols i tot— és dels llibres de Nietzsche que menys m'agrada. Supose que per la seua complexitat. Pe`ro també pel que acabe de dir. L'estil aquest evangèlic, que esmentes no m'agrada gens. Jo m'estime més el darrer Nietzsche. el de L'Anticrist, és clar. I el del Crepúsculo de los ídolos, o Ecce homo (si no l'has llegit, a què esperes???).

Nietzsche és el filòsof que més he llegit. Però curiosament el Zaratustra no és dels llibres que més m'agraden. Cadascú té les rareses que té.

Au, ja està. Un comentari massa llarg, ja ho sé.

Un bes!!

Jo Mateixa ha dit...

Et pots creure que no l'he llegit mai?, tinc la sensació de que s'em farà pesat, no se ben be per que, però es aixi.

Ara que si a tu t'agrada...ves, m'has picat el cuquet, poder l'agafi a la biblioteca i m'hi endinsi :-)

Petonets guapa!!!!!!!!!!

Tals ha dit...

Efe, m'encanta que facis els comentaris llargs, els gaudeixo XD Doncs a veure, hem de recordar que Nietzsche era filòleg, i, de tots els filòsofs que he llegit (no molts) el que millor escriu.
Sobre si el Zaratustra és el millor libre o no, no t'insultaré pas, jo fa 2 anys pensava el mateix que tu, però ara veig a cada frase cap a on van les crítiques de Nietzsche, a quines altres filosofies o ideologies es dirigeix, és fantàstic! Reconec, però, que haig de tenir molt presents les classes d'aquest any i també lectures de la Bíblia per entendre'l, per sort les notes del llibre ajuden força. I sobre lAnticrist i Ecce homo, crec que el primer l'hauré de rellegir i el segon començar-lo i acabar-lo abans que s'acabi aquest estiu, el Crepuscle dels ídols el vaig buscar per tota Badalona el dia de Sant Jordi i no era enlloc! OPerò vaja, el meu profe també em va dir que era el millor de Nietzsche, espero, pel bé de tots dos, que sigui veritat jajaja xD un petonàs maco!!

Tals ha dit...

Jo mateixa, si has de començar amb Nietzsche et recomano l'Anticrist, és el més divertit de tots: insults, paraules contra tot, és magnífic! Reconec que el Zaratustra és massa fort per començar, s'ha de tenir paciència i llegir amb els ulls ben oberts! I si t'ha picat el cuquet, ja saps, a començar per l'Anticrist, i ja ens diràs què t'ha semblat. Un petonet, maca ^^